St. Hans med ny start

Jeg har feiret St. Hans på forskjellig vis opp gjennom årene. Ikke minst værmessig. Ei Tromsøjente, bosatt på nesten 70 grader nord. Og med annerledesåret i Spania som et deilig minne.

Det vi her nord får raust i ubeskrivelig vakker natur og lyse sommernetter nesten for gode til å være sann, får vi igjen i et sommervær vi aldri kan planlegge ut fra. Jeg har minner om store bål, gode venner, lyse sommernetter og full vinterbekledning. Men ut skulle vi, og St. Hans feiring ble det. Andre år har bålet vært større, vennene flere og den lyse sommernatten magisk, med sola på sitt høyeste og ingen planer om å gå i havet. I år blir det en av de magiske kvelder. Solen skinner, planer er lagt og forventningene er gode.

I fjor, i annerledesåret i Spania, var St. Hansfeiringen noe helt annet. Der er det også vanlig å trekke mot havet. Der vi bodde samlet alle generasjoner seg på stranden, og medbrakte møbler og mat ble raskt til hyggelige fester i fløyelsmørket. Når klokken nærmer seg midnatt går alle til vannkanten. Man holder hverandre i hendene, teller bølgene som slår inn, og hopper så over den syvende bølgen, baklengs. Dette gjør man for å rense seg fra synder og starte helt på nytt. Herlig, enkelt og greit.

St. Hansfeiringen eller ”La noche de San Juan” er feiringen som innleder sommeren, og er en natt som tillegges helbredende krefter for både kropp og sjel. Etter bølgehoppet er det i typisk spansk tradisjon klart for et fantastisk fyrverkeri.

Jeg tror jammen meg jeg skal hoppe over den syvende bølgen etter midnatt i år. Symbolske handlinger er frigivende og en «renselse», og en ny start vil ikke skade, vet jeg.

Håper du får en vakker St. Hans. Bruk den gjerne til en ny start du også. Det trenger vi alltid.