Tar du et lite #oppdrag

Domkirka fra fly
Midt i byen vår, på historisk grunn, ligger Domkirka som en turistmagnet. Årlig besøkt av over 20.000 turister Foto: Yngve Olsen Sæbbe

For noen uker siden fikk jeg en overraskende og veldig artig henvendelse da kirkeverge, Nils Opsahl, ringte og tilbød meg en spennende deltids prosjektstilling. Han trengte en Turistsjef til Domkirka i Tromsø i tre måneder, og hvis jeg ville var jobben min.

Om jeg ville! Jeg, som både liker turister, kirken og lokalhistorien vår, dette var virkelig et flott kinderegg å servere meg. Og selvfølgelig, som gründer trenger jeg slike betalte utfordringer når jeg minst venter det.

Kirkevergen er, for de uinnvidde, den som tar seg av kirkens jordiske gods, mens biskopen og domprosten er sjefen for det åndelige, enkelt sagt. Og turistarbeidet i kirka kommer inn under Kirkevergen. I stillingsteksten står det at det er «en prosjektstilling med det formål å bygge opp en infrastruktur for turist- og kulturvirksomheten». Både min bakgrunn fra NRK, og bedriften min Godt Fortalt passer som hånd i hanske til dette oppdraget. Jeg er strålende fornøyd, og har gått løs på jobben med stor entusiasme.

Det skal bli nye og flotte foldere som skal fortelle om kirka og historien fra 1200 tallet og til i dag, om orgelet som faktisk er en av Norges beste orgel, og om kirkekunsten. Jeg jobber også med en vandreutstilling inne i kirka som skal gi turistene enda mer kunnskap om kirka, historien og folket her nord. Og så har jeg planer om en salgsbod i tilknytning til kirka med varer som passer godt inn i konseptet hvor trua, historien, naturen og folket er bærebjelker. Og jeg har selvfølgelig noen på gang som inntil videre må få være litt hemmelig.

Noe av det som virkelig er gøy med denne jobben er å jobbe sammen med folk som er dyktigere enn meg på sitt felt. Og etterhvert skal jeg fortelle om mine samarbeidspartnere på dette prosjektet. For noen må jo designe, ta bilder, fortelle historien og levere salgsvarer, jeg er bare prosjektlederen.

Du visste kanskje ikke at det hvert år er over 30.000 turister innom kirka for å se kirkekunst og historie, tenne lys og ha en stille stund. Og at turistinformasjon trengs på minst 10 språk.

Lysgloben
Både turister og Tromsøværinger tenner lys, tar en stille stund, og ser vakker kirkekunst i Domkirka.

Nå tar jeg to ukers ferie, som var planlagt før utfordringen kom, og reiser til Spania. Men jeg velger å se på det som en kombinert ferie og studietur for Turistsjefen. Jeg skal oppsøke kirker i Spania for å se hva de tilbyr sine turister, og hva kirketurister håper å få når de oppsøker en kirke, også en så langt nord i verden som vår.

Derfor trenger jeg din hjelp! Og her kommer #oppdraget! Kunne du vært en oppsøkende Instagramrapportør for meg denne sommeren? Kan du oppsøke kirker både i vårt lille hjemland, og i det store utland, sjekke ut hva de selger, viser fram, gir bort og serverer sine besøkende? Slik kan jeg få gode tips og forslag til jobben min i vår egen Domkirke. Alt er av interesse og kan gi god inspirasjon. Så knips i vei og bruk #kirketurister (den er ledig) når du legger ut på Instagram eller på Facebook.

God sommer, alle sammen!